envirochem

4-7. jun 2023, Kladovo, Srbija

Naučni bar

Poštovani,
Naučni bar je konceptualno mesto gde se susreću stručnjaci, istraživači i zainteresovana javnost kako bi razmenili ideje i informacije na neformalan način. U sklopu organizacije skupa ENVIROCHEM23 po prvi put organizujemo ovu formu druženja i diskusije na dve veoma aktuelne teme:

Naučni bar: Per- i polifluorovana jedinjenja (PFAS) – od izazova do rešenja

PFAS su sintetička jedinjenja poznata po svojim izuzetnim osobinama, kao što su visoka stabilnost, vodoodbojnost, otpornost na toplotu i brojne hemijske agense. Ujedno, PFAS su jedna od najaktuelnijih tema u oblasti hemije životne sredine a početkom 2023. godine u Evropi je pokrenuta inicijativa za potencijalnu restrikciju upotrebe više hiljada jedinjenja iz ove klase. Cilj prvog naučnog bara je razumevanje problema vezanih za PFAS i njihovih potencijalnih rizika, ali i da se istaknu mogućnosti i inovativne metode za rešavanje ovog izazova.

Specijalni pokrovitelj UNICHEM

Naučni bar: Od mikroplastike do bioplastike

Mikroplastika je detektovana u životnoj sredini ali i u našim telima. Koliko nam šteti kada je u našoj okolini? Da li znamo dovoljno da utvrdimo koliko je to štetno za naše zdravlje, kako se, iz kojih izvora i koliko dugo akumulira u našim telima? Nauka je nesigurna, ali istraživači kažu da postoji razlog za zabrinutost.

Malo poznata neželjena posledica reciklaže plastike je ubrzavanje procesa stvaranja zagađujuće mikroplastike. Pitanje je da li novi biotehnološki procesi mogu da nam pomognu?

Kada se naučnici ne mogu složiti oko terminologije, nije iznenađujuće da potrošači mogu biti zbunjeni kada se suoče sa bioplastikom. Na ovom naučnom baru potrudićemo se da pojasnimo terminologiju ali i značaj upotrebe biolastike kao alternative konvencionalnoj.

U naučnim barovima će profesori, istraživači, ali predstavnici industrije razmenjivati svoja slaganja i neslaganja, a svi učesnici se pozivaju da uz čašu kvalitetnog vina postavljaju pitanja, razmenjuju ideje i učestvuju u otvorenoj debati.

Specijalni pokrovitelj ANALYSIS

Oba događaja su otvorena za sve učesnike skupa Envirochem23, bez obzira na stručno znanje ili prethodno iskustvo. Želimo da stvorimo inkluzivnu atmosferu u kojoj će se svi osećati dobrodošlima i u kojoj će biti podstaknuta otvorena razmena ideja.

Radujemo se vašem dolasku i zajedničkoj diskusiji o PFAS, mikroplastici i bioplastici.